Campanar de Maspujols

campanar_maspujols

Campanar de Maspujols
Fitxes 603.4
Al costat esquerre de la fáçana de l’església de Santa Maria,  arrenca el campanar, de 37 m d’alçada, convertit en el gran protagonista de l’edifici, tant per la qualitat del material de construcció, com per la seva acurada decoració.La planta del campanar és quadrada i es construí al mateix temps que l’església, fins l’alçada de la nau. A partir d’aquesta alçada, es converteix en octavat, però la seva construcció s’endarrerí uns anys, la qual s’acabà definitivament l’any 1760.A cada vèrtex del primer cos hi ha les estàtues de cada un dels quatre evangelistes amb algun element dels que els caracteritzen. Fa poc, any 2004, s’ha fet la reposició d’una de les estàtues, la de sant Lluc, ja que l’original va caure a causa d’una forta ventada el primer terç del segle XX.

La decoració dels trams següents, resolta a base de volutes clàssiques, sanefes i petxines. El segon cos té quatre finestrals decorats, en dos dels quals hi ha sengles campanes, fetes pel campaner de Reus, Jauem Mestres l’any 1761. L’últim cos està envoltat per una balconada de pedra (anomenada balconets), té vuit obertures, vuit òculs el·líptics i gàrgoles. La coberta final és piramidal, amb pinacles, alguns reconstruïts, i arestes. Corona la punta del campanar un penell que indica per on bufa el vent i un parallamps, que sembla que protegeix el poble. Una altra peça que hi ha incrustada al campanar és el rellotge. L’actual és de 1930.

El mestre Tomàs Gil Membrado va fer una sardana dedicada al Campanar de Maspujols, que es va estrenar al poble l’1 de maig de 1997. La lletra de la sardana es de Mn. R. Muntanyola.

lletra:

Campanar de Maspujols meitat barroc, meitat gòtic, tu t’enfiles tant com vols i entens el parlar estrambòtic del ventet i els rierols, dels salt i de Vilaplana. Saps el preu de l’avellana i el nial dels capvespres i et malfies dels xiprers que a desgrat de Sant Antoni feien pacte amb el dimoni d’enterrar-te pels diners. La teva fe te’n deslliurà i tu mateix els absols commines bruixes i dols. I satisfet del teu riure dónes el crit i el somriure pels voltants de Maspujols.